Bloemen zoeken

GPS wandelen op Kreta

Bloemen botaniseren

In de bergen en op het strand.

Bloemen zoeken in de bergen en op het strand, de grondsoorten bekijken, ideale omstandigheden voor een plant benoemen, dit noemen we botaniseren.

Laatste update 15 april 2019

Samen op weg
Samen op weg.

Botanicus

Met een doorgewinterde botanicus wandelen we door het oosten van Kreta. We gaan op zoek naar bloemen en plantensoorten die in de natuur groeien en bloeien. Dit zoeken en grondsoorten bekijken, ideale omstandigheden noemen we botaniseren. Hierdoor krijg je behoorlijk wat inzicht in de lokale flora. Deze omgeving met de vele kloven biedt een schat aan endemische flora. Dit zijn plantensoorten die slecht op een plek op de wereld voorkomen. Dat kan zijn op Kreta, maar zelfs op Kreta zijn behoorlijk veel verschillen in grondsoorten en klimatologische omstandigheden. Dat kan zelfs endemische soorten voortbrengen die alleen op een plaats op heel Kreta voor komt. De Pervolakia kloof is bijvoorbeeld een zo een plaats.

Orchis anatolica
Orchis anatolica

Op de achtergrondfoto zie je Ha kloof bij Ierapetra.

Orchis anatolica

Orchis anatolica, een Orchidee uit het oosten, is een van de vele Orchideëen hier bij ons in de omgeving. In de lente periode tussen 15 en 29 april hebben we jaarlijks enkele botaniseerdagen. Onze vrienden waren er vorig jaar weer. Je leert dan zonder echt bioloog te worden hoe je moet zoeken.

Ontdekkingen
Ontdekkingen

Latijn

Door de aanwezigheid van Martijn en mijn groter geworden nieuwsgierigheid kan ik ze nu bijna allen benoemen, vaak zelfs, of moet ik zeggen soms nog vaker in het Latijns dan in het Hollands. Het Latijn is een dode taal, absoluut zeer geschikt voor het benoemen van planten, neem nu het Hondskruid, in Limburg noemen ze dat het Handekeskruid, in het Latijns Anacamptis Pyramidalis is makkelijker om een roze piramidevormige orchidee. Ahum, In alle andere talen heet ie weer anders. Lineus was slim. Martijn zegt vergeet die Nederlandse benamingen nou maar daar heb je niets aan. Ik doe mijn best.

orchies species cu
Orchies species cu

orchies species cu cu
Orchies species cu cu

Eerst een stukje met de auto

We gaan samen de bergen in met de auto. We stoppen op de meest afgelegen plekken. Juist daar waar de mens moeilijk kan komen, daar leven de meest mooie planten en bloemen. Hier zijn de endemische bloemen niet verdreven door uitlaatgassen en landbouwgif.

Orchies species
Orchies species

Cistus creticum
Cistus creticum

Cistus creticum en Pinus brutus
Cistus creticum en Pinus brutus

Heerlijk weer in april

De buitentemperaturen zijn in april al lekker. Bloemen zoeken in de natuur, in voor deze ene speciale soort gunstige plek, qua grond, ligging, zon, wind invloeden, of juist schaduw, luwte, tussen kort gras, hoog gras, of struiken. De hoeveelheid vocht in de lucht en in de bodem zijn eveneens zeer belangrijk. Met al deze factoren kun je rekening houden als je gaat botaniseren. Dan kenmerken vergelijken en de juiste naam erbij schrijven.

botaniseren
Botaniseren

Phlomis lantana
Phlomis lantana

petramarula pinata
Petramarula pinata

petramarula pinata close up
Petramarula pinata close up

Deze website biedt een serie foto's

van bijzondere wilde bloemen, meest endemische bloemen op Kreta. Als botanicus gebruik je de Latijnse namen, ik ben niet helemaal thuis in de materie, maar ik doe mijn best, de lijst aan te vullen.

Op onze tochten heb er lustig op los gefotografeerd, waardoor ik op een van de de ochtenden die volgden een zeer uitgebreide zoektocht in de boeken kon doen. Met de afbeelding op de televisie er naast. Via een kabeltje vanuit mijn camera. Toch bleken de boeken onvoldoende Martijn was nabij.

8 Arum dracunculus vulgaris

De draakaronskelk is een grote plant met een groot paars schutblad.

Arum dracunculus vulgaris
Arum dracunculus vulgaris 068

Arum dracunculus vulgaris 001
Arum dracunculus vulgaris 001

Arum dracunculus vulgaris 069
Arum dracunculus vulgaris 069

Mijn kennis

over bomen en planten was niet zo groot, doch in dit gebied van weelderige vegetatie wonen, draagt er toe bij, dat je toch wel een orchidee van een gladiool moet onderscheiden kunnen. Nou ja, eenmaal op weg, bleek, dat ik veel meer wist dan ik me van bewust was. Martijn bewonderde mij al omdat ik hem tijdens een rondje in mijn tuin hem de uitzonderlijke wilden kon aanwijzen. Ik leidde hem naar tal van bloemenschatten die niet voor ieders oog opvallend zijn. Jij weet ten minste wat je in je tuin hebt, zei die. Ik kon er zelfs een paar benoemen.

Arum dracunculus vulgaris zaad cu
Arum dracunculus vulgaris zaad cu

Omdat we veel gasten hadden en ik veel werk had, konden we niet direct samen de bergen en vlakten in trekken. Martijn kwam 's middags en 's avonds altijd even langs om te vertellen wat voor moois, en waar hij dat dan ook gevonden had. Ik werd steeds nieuwsgieriger.

Draak arons kelk 002
Draak arons kelk 002

Mijn bedoeling van deze site is om een goede weergave te geven van wat er zoal groeit en bloeit in mijn omgeving. Ik heb nog niet alles uit de kast gehaald. Ik heb de fotos's met een simpel digitaal cameraatje gemaakt. Het begin ligt dan ook hier en ik ben me er van bewust, dat aan deze site nog veel zal verbeteren.

Arum dracunculus vulgaris cu 001
Arum dracunculus vulgaris cu 001

naar boven

Endemische flora die hier op Kreta nu bestaat.

Een moderne oorzaak van vernietiging van de natuur. Door gebruik van herbiciden, insecticiden en pesticiden in de landbouw, zijn veel tere bloemen en planten verloren gegaan. Gelukkig zijn er in de minder toegankelijke gebieden, waar ook geen gif noodzakelijk was, volgens de toen geldige normen, zijn veel plantensoorten gespaard gebleven van vernietiging. Daarom vinden we nu zeldzame bloemen en planten in de kloven en langs de rotsen aan de kusten. Ook in hoger gelegen, minder en echte ontoegankelijke, gebieden zijn er vele endemische planten en bloemen te vinden. Hieronder een greep uit de verzameling. De meest eigenzinnige karaktervolle bijzondere bloemen en planten die voorkomen op Kreta

Tulipana bakeri
Tulipana bakeri 4

9 Arum idaeum

De familie van de arums zoals boven de paarsgekleurde dracunculus hieronder in wit en groenwit en in het geel, alles in de vrije natuur.

10 Arum Deze Arumsoort groeit hier boven op 1200 meter hoogte, ook de Tulip bakeri groeit hier op dit pad. Zie hierboven.

arums langs pad 2
Arums langs de bergweg 2

Arum idaeum
Arum idaeum

Arum idaeum 2
Arum idaeum 2

12 Gladiolus italicum

De Italiaanse gladiool

Gladiolus italicum
Samen op weg

Gladiolus italicum 06
Gladiolus italicum 06

Gladiolus italicum 08
Gladiolus italicum 08

XX WEGGELATEN gedeelte uit de bbs.asp

Vanaf 1 april bent u weer van harte welkom

In de weelde van deze immense sortering van bloemen. Nico, Renee en ik hebben de epano pefki wandeling gelopen, een stevige klim door een ruige kloof omhoog. In de kloof vonden we vele orchideëen, ik heb de plek gemarkeerd. Helemaal boven vonden we een kudde wilde gele Arums met hun lange oranje stamper. Verderop boven tussen rotsblokken op een vlak stuk vonden we een veld met wilde Tulpen. Na de afdaling zijn we nog even de grotten ingedoken met onze zaklampen bij ons.Hier geen enkele bloem te vinden, maar wel een ruige ervaring.

naar boven

34 Silene sedoides

Dit plantje groeit op het strand bij de zee, bijna zonder vocht.

Silene sedoides beach
Silene sedoides beach

Silene sedoides vet
Silene sedoides vet

37 Orchis pauciflora

Hieronder nog enkele exemplaren die los vermeld worden.

Orchis pauciflora
Orchis pauciflora

Orchis pauciflora 14
Orchis pauciflora 14

38 Ophrys lutea sub specie minor

Hij lijkt erop maar het klopt niet helemaal.

Ophrys lutea sub specie minor close up
Ophrys lutea sub specie minor close up

Ophrys lutea sub specie minor 6
Ophrys lutea sub specie minor 6

40 Ophrys holoserica sub specie maxima

Niet helemaal duidelijk deze naam. Nog opzoeken.

Ophrys holoserica sub specie maxima
Ophrys holoserica sub specie maxima

naar boven

52 Notobasis syriaca

Notobasis syriaca
Notobasis syriaca

Notobasis syriaca met puntjes
Notobasis syriaca met puntjes

De Pervolakia Faranggi

Faranggi is het Griekse woord voor kloof. Naast Moni Kapsa, het klooster is een kloof waar je endemische planten kunt vinden. Maar ook bij Exo Potami komen weer plantjes voor die weer alleen maar daar voorkomen en nergens anders op de wereld.Als deze goede botanicus, Martijn, over planten gaat praten dan vertelt hij levendig met vele anekdotes en hij weet er ontzettend veel vanaf. Hij herkent de plaatsen aan andere soorten planten die er groeien, juist waar hij op zijn beurt deze zeldzame soorten moet zoeken. Grondsoorten, windsoorten, uit de wind in de schaduw, in de late schaduw, in de zon zonder bescherming, aan de rots hangend. Hij weet als geen ander de periode wanneer hij moet komen om de meesten planten in bloei te kunnen aanschouwen. Als je met zo'n fanaat mee gaat dan gaat de florawereld pas voor je open, dan gaat het je iets zeggen. Ik was de gelukkige om met hem mee te mogen, hij vond het gezellig om eens iemand mee te nemen naar zijn domein. We pakten de Fiat Panda en onze bergschoenen, we genoten.

arum creticum 002
Arum creticum 002

Arum cu
Arum cu 2

39 Hermodactylus tuberosus

Hermodactylus tuberosus
Hermodactylus tuberosus

Hermodactylus tuberosus pd
Hermodactylus tuberosus pd

pijl naar de homepaginapijl naar bovenpijl naar rechts

Oost Kreta

WandelgidsKreta
Natuur tips

WandelgidsKreta
Mooie kusten

West Kreta

WandelgidsKreta
Witte bergen

Geniet van den vreemde.

Deze pagina delen