Van de totale hoeveelheid bossen zijn er nog maar weinig over

cyclamenbos
Dit is een Cyclaam, meestal te vinden onderaan de stam van een Pinus brutus, een gezonde tweenaaldige den. De bossen op Kreta zijn er nog wel. Je moet ze zoeken.

Twee procent van de totale landoppervlakte is min of meer bos. In de tijd van de Minoërs en rond het jaar nul was dat minimaal tachtig procent. De bos kap begon al in de tijd van de Minoërs. Zij bouwden hun paleizen en boten van de mooie hoge rechte slanke, stevige Cypressen.Cylamen creticum

De Venetianen en de Turken hebben tijdens hun leven op Kreta ook vele bossen gekapt. De Kretenzers waren zelf ook niet echt zuinig op hun bossen. Toch ook in onze moderne tijd gaan bossen verloren. Tegenwoordig zijn er nog regelmatig bosbranden. Ook daardoor nemen de beboste gronden in snel tempo af.

bessen in het bos

Van de totale oppervlakte van Kreta is het grootste gedeelte ruige bergen.

Petramarula pinata

Petramarula pinata
4 De Petromarula pinnata hierboven, is een zeldzame plant waarvan ik de waarde niet kon in schatten.

Er wonen hier weinig mensen. De grotere steden zijn dicht bevolkt. In de dorpen in de heuvels wonen de meeste boeren. In het vrije land woont de kleinste groep mensen. In totaal wonen er nog geen 1 miljoen mensen op Kreta. Kreta is ongeveer tweederde van de grootte van Nederland.In de ijstijden was Kreta verbonden met Klein Azië, . .

. . Turkije en Griekenland. Het zeewaterpeil lag tweehonder meter lager dan tegenwoordig. Zo doende konden flora en fauna zich verspreiden. Zaden zaten in de darmen en in de vacht van de dieren. Door de lange tussen perioden konden zich hier op Kreta uitzonderlijke bloemen en planten ontwikkelen.

Door gebruik van veel hout in de Minoïsche tijd voor en rond het jaar nul is veel bos verloren gegaan. Maar met name de verbranding van bos om landbouwland te verkrijgen, daarna in de tijd van de Osmanen, is er weinig van de oorspronkelijke flora en fauna overgebleven.

Door gebruik van herbiciden, insecticiden en pesticiden zijn veel tere bloemen en planten verloren gegaan. In de minder toegankelijke gebieden, waar geen gif gebruikt wordt zijn veel plantensoorten gespaard gebleven.

Daarom vinden we nu zeldzame bloemen en planten in de kloven en langs de rotsen aan de kusten. Ook in hoger gelegen, minder en ontoegankelijke, gebieden zijn er vele endemische planten en bloemen te vinden.

De foto's heb ik zelf gemaakt, met enkele uitzonderingen waar ik dat heb vermeld. Op deze pagina volgen de namen spoedig, als de serie compleet is. Dit kan nog even duren want mijn serie groeit ook nog steeds.

23 Coridothymus capitatus De thijm bloeit van mei tot begin augustus.
Thymus

24 Orchis anatolica
Orchis anatolica

25 Hypericum empetrifolium

naar boven
naar boven.

28 Campanula pelviformis, de Campanula met de bolle holle ronde vorm.
Campanula pelviformis32 Cyclamen creticum Kretenzer cyclaam onder de boom bij onze fabia op de achtergrond
Cyclamen creticum

48 naam zoeken


49 Ceterach ssp oftewel krulvaren
Ceterach ssp

51 Sedum
Sedum

66 Scutellaria hirta
Scutellaria hirta

69 Salvia fruticosa drielobbige salie
Salvia fruticosa

71 Sedum hispanicum / praesidis
Sedum hispanicum Sedum praesidis

72 Pioenroos
Pioenroos

naar boven
naar boven.

contactformulier
Contact.